perjantai 31. heinäkuuta 2009

PIELEEN MENNEITÄ PROJEKTEJA, Osa 4



JUMAnkauta juu nääs!

Asiahan ei minulle sinänsä kuulu, mutta olen jo pitemmän aikaa, pelkästä mielenkiinnosta, seurannut Suomen Radioamatööritarvike Oy –nimisen osakeyhtiön ympärillä vellovaa keskustelua, kädenvääntöä, julkista miekkailua ja ankaraa mielipiteiden vaihtoa. Olenhan itsekin bisnesalalla, niin miksipä tuo ei kiinnostaisi...

Jokunen vuosi sitten käytiin kiivasta keskustelua SRAT Oy:n kannattavuudesta tai kannattamattomuudesta. Yhtiö oli varjo vain loistonsa ajoilta, liikevaihdon käyrä sukelsi, kannattavuus laski, tappiota tehtiin urakalla, niinkuin maalla heinää. Vaan eipä ollut näkyvissä mistään suunnasta toivottua sato- tai katokorvausta, apua ja pelastusta...
Firman alasajostakin puhuttiin, mutta tämä ajatus torjuttiin jäsenkokouksessa yksimielisen miehekkäästi, suut vaahdossa, ja eräässä RA-kirjoituksessaan silloinen Liiton puheenjohtaja Pasi Bergman OH3WS totesi kantanaan SRAT Oy:n toiminnasta että ”Se kana munii hyvin!”

Näin sivusta katselijana täytyy vain todeta että munittu on, ja kunnolla.

Yhtiön pääomistaja ja –rahoittaja SRAL myönsi yhtiölle ”pääomalainaa” 20.000 Euroa.
Ellei mainittua manööveria olisi suoritettu, olisi SRAT Oy jouduttu hakemaan konkurssiin. Kyseinen pääoma”laina” on kuitenkin SRAL ry:n kirjanpidossa kirjattu kulueräksi, mikä tarkoittanee sitä että SRAL ei koskaan odotakaan lainan takaisin maksua tapahtuvaksi... Hupsista vaan, siinä meni 20 tonnia Kankkulan kaivoon!

Tarkastellaanpa julkisuuteen saatettuja firman tilinpäätöstietoja tilikaudelta 2008.
- Liikevaihto 80.094,- (edellisenä vuonna 101.005,- erotus 20.911,- miinusta)
- Palkat sivukuluineen 7.294,- (siis vain n. 607,- per kuukausi!)
- Muut kulut 21.354,- (edellisenä vuonna 16.762,-) Mitähän nämä ovat?
- Liikevoitto/tappio -6.358,- (edellisenä vuonna +3.081,-)

Eli reilut yli yhdeksän tonnia ollaan tultu tuloksessa alaspäin. Miksi?
Hoitaako firman operatiivista toimintaa joku, tai kukaan? Lieneekö siellä käytössä se perinteinen kahden mapin systeemi, toisessa lukee ”Aika hoitaa”, ja toisessa ”Aika on jo hoitanut” ?

RA-lehdessä 7/09 oli ”hallituksen uutisissa” tieto, että Liiton hallitus on myöntänyt SRAT Oy:lle ”sähköpostineuvottelussa” lyhytaikaista, vakuudetonta luottoa 4.500 Euroa. Siis lisää velkaa velkojen maksuun.

Ettei vain olisi kyse ”puskaradion” uutisista, joiden mukaan eräs isompi JUMA-projekti olisi mennyt sikäli pieleen, että piti jättää erään komponenttitoimittajan lasku maksamatta kun rahaa tarvittiin ”hieman kriittisempien” laskujen hoitamiseen. Jumat rakennettiin, myytiin, ja rahatkin saatiin kassaan, vaan eivät riittäneet tuotantokustannuksiin...

Nykytrendi tuon firman suhteen näyttää siltä, ettei liiketoiminnan tuotoilla pystytä kattamaan liiketoiminnan kuluja. Oma pääoma on pian negatiivinen. Kuinka monta peräkkäistä tappiollista tilikautta SRAT Oy kestänee?
Aika näyttää.

73, Kari OG5M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti