maanantai 27. heinäkuuta 2009

PIELEEN MENNEITÄ PROJEKTEJA, Osa 2

"Kukkia joka lähtöön"

Erään määritelmän mukaan projekti on toiminnallis-tavoitteellinen tahtotila, jossa ”osaamattomat yrittävät saada haluttomat tekemään mahdottomia.”
Ei niin kaukaa haettu, etteikö totta toinen puoli. Sen verran sitä minäkin työurani aikana olen erilaisiin projekteihin osallistunut, niin etten tässä aivan puppua kirjota, lämpimikseni.

Projekteja on joka lähtöön, aivan kuten hautaustoimistossa kukkia...
On nuorisoprojekteja, kehitysapuprojekteja, työllisyysprojekteja, elokuvaprojekteja jne.
Maatalousprojekteista vaan en oikein saa tolkkua. Kun vilja itää ja tuleentuu, perunakin kasvaa omia aikojaan, lehmät lypsävät ja possut lihovat, niin mitä ihmeen projektointia siinä tarvitaan? Jos lammaskatraan edessä kysyt remakalla äänellä ”Kuka haluaa ensimmäisenä lähteä teurastamoon?”, niin kuorossapa vastaavat ”Mää, mää, mää!”

Jouduinpa taannoin eräänlaisen ”käännytysprojektin” kohteeksi. Lähistöllä asuva, erästä uskonsuuntausta edustava henkilö tuli vastaan kadulla ja esitti kutsun:
”Tulkaa sunnuntaina (valtakunnan)salille tilaisuuteen, siellä kerrotaan mm. miksi taivaaseen pääsevien luku on vain 144.000.” Minä vastasin: ”En oikeasti vielä tiedä, haluanko taivaaseen – katsokaas kun minulla nimittäin on korkean paikan kammo.”
Keskustelu aiheesta loppui siihen...

Elokuvaprojekteista olen sen verran kuullut, että erään aasialaisen, maailman vauraimpiin maihin kuuluvan maan päämies olisi projekteillaan tuottanut yli 500 maailman parasta elokuvaa, jopa ilman osaavia ammattinäyttelijöitä. Kuulemani mukaan kaikki kyseisen maan suoraselkäiset kansalaiset ovat lähes vapaaehtoisesti käyneet katsomassa ne kaikki... Lieneekö uutinen golfinpelaajien omalaatuista huumoria, mene ja tiedä.

Kaikki ”toiminnallis-tavoitteelliset” aktiviteetit eivät välttämättä täytä oikean projektin tunnusmerkkejä, elleivät vähintään seuraavat vaiheet ole selkeästi havaittavissa:

1. Mahtava innostus
2. Jumalaton sekaannus
3. Järkiintymisvaihe
4. Projektin keskeytys tai hautaaminen
5. Syyllisten etsintä
6. Syyttömien rankaisu

7. Projektiin osallistumattomien palkitseminen

73, Kari OG5M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti