tiistai 21. huhtikuuta 2009

ILTASATU


Montako soutajaa tarvitaan jotta vene kulkee?

Olipa kerran kaksi kuningaskuntaa, Saimaa ja Loimaa.
Eräänä päivänä kuningaskunnat päättivät pitkään jatkuneen yhteistyönsä kunniaksi järjestää vuosittaisen soutukilpailun 8-miehisin joukkuein.

Molemmat joukkueet harjoittelivat pitkään ja kovaa, ja kun kilpailupäivä tuli, kumpikin joukkue oli mielestään huippukunnossa, voitto on varma!

Mutta - loimaalaiset voittivat saimaalaiset ylivoimaisesti kilometrillä...

Häviön jälkeen saimaalaisjoukkueessa vallitsi tappiomieliala. Joukkueen ylin johto päätti kuitenkin, että imagosyistä heidän on pakko voittaa seuraavan vuoden kisa.

Näin ollen he asettivat projektiryhmän ratkaisemaan ongelmaa. Pitkien analyysien jälkeen ryhmä havaitsi että loimaalaisilla oli seitsemän soutajaa ja yksi mies peräsimessä kun taas saimaalaisilla oli yksi soutaja ja seitsemän perämiestä. Miten ihmeessä loimaalainen joukkue voi pärjätä yhden henkilön ohjausorganisaatiolla?

Tässä kriisitilanteessa saimaalaisten johto osoitti huomattavaa tarmoa ja toimintakykyä.

Päätettiin palkata konsultit tutkimaan oman joukkueen koostumusta, suorituskykyä ja ohjausorganisaation rakennetta. Muutaman kuukauden työn jälkeen asiantuntijat tulivat siihen johtopäätökseen, että saimaalaisten joukkueessa oli liian monta ohjaajaa ja liian vähän soutajia.

Asiantuntijoiden raportin perusteella johto teki välittömästi radikaaleja muutoksia joukkueen kokoonpanoon.

Uuteen joukkueeseen tuli kolme perämiestä, kaksi yliperämiestä, kehitysjohtaja, joukkueenjohtaja, ja yksi soutaja. Uusin kehitysidea johdon taholta oli, että soutajan motivoimiseksi luotiin erityinen bonuspistejärjestelmä:

”Meidän on laajennettava hänen työnkuvaansa ja annettava hänelle enemmän vastuuta.”
- - -
Seuraavana vuonna loimaalaiset voittivat kahdella kilometrillä... Saimaalainen joukkue erotti soutajan, huonoon työsuoritukseen vedoten, mutta maksoi kuitenkin erikoisbonukset johdolle sen osoittamista poikkeuksellisen uhrautuvista ja epäitsekkäistä operatiivisista ponnisteluista huipputuloksen aikaansaamiseksi.

Konsulttifirma teki seuraavien 6 kuukauden aikana uuden analyysin tilanteesta ja tuli johtopäätökseen, että taktiikka oli ollut oikea ja motivaatio kohdallaan. Materiaalissa vain olisi parantamisen varaa.

Ensi vuotta varten saimaalaiset ovat nyt kehittämässä uutta venettä.

P.S.
Tällä tarinalla ei ole mitään tekemistä radioamatööritoiminnan kanssa.

73. Kari OG5M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti