maanantai 24. elokuuta 2009

JOS TULOJA EI VOI PIENENTÄÄ,

Täytyy menoja kasvattaa.

Kuten yleisesti tiedetään, Suomessa on siviilioikeudenkäyntiä varten kolme eri oikeusastetta. Alioikeus eli Käräjäoikeus, muutoksenhakutuomioistuin eli Hovioikeus, ja viimeisenä, ylimpänä asteena ennakkopäätöstuomioistuin eli Korkein oikeus.

Alioikeus antaa esim. riita-asioissa näkemykseensä ja lain tulkintaan perustuvan oikeudenmukaisen tuomion, riidan osapuolia ja heidän todistajiaan kuultuaan. Kuulemista kutsutaan ”pääkäsittelyksi”. Riita-asioista annettuun tuomioon on mahdollista hakea muutosta Hovioikeudesta.

Hovioikeuteen viety valitus, muutoshakemus, on aina perusteltava. Mihin asiaan tuomiossa haetaan muutosta, miten ja mihin perusteisiin viitaten. Pelkkä esim. ”oikeudenkäyntikulujen kohtuullistamisvaatimus” ilman faktoja ja näyttöjä asianlaidan kohtuuttomuudesta ei sinänsä riitä muutosperusteeksi. No, nyt on hoviepisodi käyty, ja aika näyttää miten asiassa käy... Päätös asiasta tullee julki joskus lokakuun puolella, mutta mikäpä tässä on odotellessa.
Itse olen sen verran epäaktiivinen henkilö näissä radioamatööriasioissa, että päätöksestä saan vasta tarkemmin tietää, kun olen palannut CQWW-SSB kilpailusta Kanarialta, AO8A asemalta marraskuun alkupuolella. Tuleekohan kolmas perättäinen MM-voitto M/2 joukkueluokassa?

Jos XXXX-Liitto häviää Hovioikeudessa, seuraava vaihe on Korkein oikeus.
Vaan sinnepä ei mennäkään kuin havumajaan. Ensin pitää saada Korkeimmalta oikeudelta valituslupa asiassa. Vuosittain näitä valituslupahakemuksia sinne saapuu yli 2500 kpl, ja vain alle 10 prosentille myönnetään valituslupa. Ja jos ei valituslupaa myönnetä, asia jää sillensä... Hovin päätös jää lainvoimaiseksi.

Kyse on hieman samasta asiasta, kuin että gynekologinkaan asiakkaaksi ei pääse vain ja ainoastaan sillä perusteella että on tunnetusti ja todistetusti ”vittumainen” henkilö.

Tämän kirjoituksen lakiasoihin liittyvät käytännön tiedot on kerätty erään montenegrolaisen julkaisun ”Oikeutta suoraselkäisille kansalaisille” (kansanpainos) tietosivuilta, julkaisuvuosi 1972.
(Suomennos Heim Heik, Raim Leht, prosessiasiantuntijana M. Lain),
kustantaja Pöltsamaa Pöllumajanduskombinaat, Hiiumaa, Eesti [2002], jälkipainos Espoo, Suomi [2003]. ISBN RST-RS 599-59-001/73.

Odotellaan...
73, Kari OG5M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti